ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Υπερηχογραφήματα

Υπερηχογραφήματα
υπερηχογράφημα 2

Ο υπέρηχος θα ελέγξει το πάχος του αυχένα του εμβρύου από την 11η εβδομάδα κύησης μέχρι και την 13η + 6 ημέρες και θα αναγνωρίσει ένα σημαντικό ποσοστό των γεννητικών νοσημάτων, και ιδιαίτερα αυτών που εμφανίζουν ανατομικές ανωμαλίες και μπορούν να διαγνωσθούν με τη χρήση της υπερηχογραφίας.Το αυξημένο πάχος της αυχενικής διαφάνειας αποτελεί ένδειξη για αυξημένες πιθανότητες χρωμοσωμιακών ανωμαλιών(σε έμβρυα με σύνδρομο DOWN είναι αυξημένο).

Γίνεται την 20η -23η εβδομάδα. Στον έλεγχο που ονομάζεται «Anomalyscan» ελέγχονται αναλυτικά και μετρώνται τα επιμέρους στοιχεία του εγκεφάλου, τα οστά του κρανίου και του προσώπου, η αυχενική πτυχή ή αυχενικό οίδημα. Επίσης ελέγχονται η καρδιά, οι πνεύμονες και το διάφραγμα, τα κοιλιακά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα, τα άνω και κάτω άκρα. Τέλος, η παρουσία του αμνιακού υγρού και η ποσότητα του, καθώς και ο ομφάλιος λώρος. Γίνεται εκτίμηση και μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας, καθώς και της θέσης του εμβρύου και του πλακούντα μέσα στη μήτρα. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγή στον τρόπο και τον χρόνο του τοκετού.

Γίνεται στην 30η – 34η εβδομάδα. Εξετάζεται η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η ακριβής θέση του πλακούντα καθώς και ο βαθμός ωριμότητας του. Με το Υπερηχογράφημα Doppler αξιολογείται η κυκλοφορία του αίματος από τον πλακούντα προς το έμβρυο και η ροή του αίματος σε βασικά τα αγγεία του εμβρύου, όπως ο φλεβώδης πόρος, η κατιούσα αορτή και η μέση εγκεφαλική αρτηρία. Οι εξετάσεις αυτές συμπληρώνουν το Βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου, που συνδυάζεται με καρδιοτοκογράφημα και δείχνει την καλή κατάσταση του εμβρύου.