ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι λιγότερο συχνός σε σύγκριση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι έρευνες αναφέρουν πως εμφανίζονται περίπου τα μισά περιστατικά σε σχέση με την κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας.

καρκίνος ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου δε θεωρείται ιδιαίτερα επιθετικός καθώς σπάνια εμφανίζονται μεταστάσεις. Εκδηλώνεται σε ηλικίες μετά τα 50 έτη της ζωής, σε άτεκνες γυναίκες ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (3-5%) που η νόσος εκδηλώνεται και σε νεότερες ηλικίες.

Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους οφείλεται η εμφάνιση του καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες. Ένας από τους βασικούς είναι η έκθεση του οργανισμού της γυναίκας σε οιστρογόνα, σε ορισμένα φάρμακα, ενώ μία από τις βασικές αιτίες θεωρείται και η παχυσαρκία. Βασικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Εμφανίζεται επίσης συχνά σε γυναίκες που έχουν πρόβλημα υπέρτασης, διαβήτη ή αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται γρήγορα και στο αρχικό στάδιο, καθώς εκδηλώνονται ανησυχητικά συμπτώματα που κινητοποιούν τις ασθενείς, όπως η μητρορραγία, κυρίως στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Στις νεαρότερες γυναίκες που έχουν έμμηνο ρήση εκδηλώνεται με πολυμηνόρροια. Ταυτόχρονα όσες γυναίκες έχουν κακοήθεια στο ενδομήτριο διαπιστώνουν «ύποπτα» υγρά στην ευαίσθητη περιοχή κυρίως χρώματος καφέ ή είναι πυοειδή και δύσοσμα.

Οι γυναίκες αυτές πρέπει να επισκεφθούν τον Γυναικολόγο για να υποβληθούν αμέσως σε τεστ ΠΑΠ, μέσω του οποίου αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια ,με τη λήψη κολπικών επιχρισμάτων αλλά και με τη διαγνωστική απόξεση, εξετάζονται εργαστηριακά τα δείγματα για να εντοπιστεί η κακοήθεια. Και το διακολπικό υπερηχογράφημα δίνει πληροφορίες για το αν υπάρχει διόγκωση του ενδομητρίου.

Στάδια καρκίνου του ενδομητρίου

Ο καρκίνος περιορίζεται στο σώμα της μήτρας

Ο καρκίνος εξαπλώνεται στον συνδετικό ιστό του τραχήλου της μήτρας, χωρίς να ξεφεύγει από αυτή

Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός μήτρας, όχι όμως έξω από την πύελο

Ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από την πύελο

Θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αντιμετωπίζεται πρώτα χειρουργικά με κοιλιακή υστερεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό. Σε όσες γυναίκες η νόσος εντοπισθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο συνήθως δεν απαιτείται άλλη θεραπεία. Ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα μπορεί να κριθεί απαραίτητη επικουρική ακτινοθεραπεία και βραχυθεραπεία, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία και η χημειοθεραπεία ή στοχευμένες θεραπείες, για να επιφέρει τον έλεγχο της νόσου ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σε ασθενείς οι οποίες δε δύνανται να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση, καθώς και σε συγκεκριμένες ασθενείς με χαμηλού κινδύνου καρκίνο ενδομητρίου, μπορεί να γίνει η κολπική ολική υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη εξαρτηματεκτομή.

Σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται, ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα, επικουρική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Η ορμονοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε ορισμένους μόνο τύπους καρκίνου του ενδομητρίου.

gynekologists-halkidiki