ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Aκράτεια – Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Η γυναικεία ακράτεια των ούρων αποτελεί μια ασθένεια ταμπού που όμως βασανίζει την πάσχουσα. Σύμφωνα με μελέτες, 3 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας ούρων.

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο στις μεγάλες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας: Περιορίζει ή και αποφεύγει συχνά δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής (όπως η διασκέδαση, η άσκηση, τα ταξίδια, η σεξουαλική δραστηριότητα κ.ά.) και οδηγείται σε απομόνωση και πιθανόν σε καταθλιπτικά φαινόμενα.

ακράτεια 2

Η λύση στις περισσότερες μορφές ακράτειας είναι δυνατή και εύκολη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Εφαρμόζουμε όλες τις τεχνικές αποκατάστασης της ακράτειας αλλά και της αποκατάστασης του κόλπου, του αιδοίου από προβλήματα χαλάρωσης καθώς και της επαναφοράς όλων των πυελικών οργάνων στην αρχική τους θέση.

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η προεγχειρητική εκτίμηση από την εξέταση, από την οποία θα προκύψει και η προτεινόμενη λύση.

Ταινία ελεύθερης τάσης για την ακράτεια

Στην stress ακράτεια, το θέμα λύνεται σε μερικά λεπτά! Τοποθετούμε στο Ιατρείο την ταινία ελεύθερης τάσης και σταματά η ακράτεια. Εκπαιδευτήκαμε και εφαρμόζουμε από τους πρώτους στην Ελλάδα την πιο καλή ποιοτικά ταινία ακράτειας της Johnson, η οποία εξασφαλίζει το καλύτερο αλλά και μακροβιότερο αποτέλεσμα. Είναι μια επέμβαση που απαιτεί γνώση και ακρίβεια.

Ακράτεια

Η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα.

Χαλάρωση και πρόπτωση μήτρας

H πρόπτωση μήτρας έχει να κάνει με την κάθοδο της μήτρας μαζί με τον τράχηλο, μέσα στον κόλπο λόγω της χαλάρωσης των υποστηρικτικών ιστών και συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της. Μπορεί ακόμη και ένα τμήμα της να βγαίνει από τον κόλπο και να είναι ορατό. Επειδή η μήτρα τραβάει κι άλλα όργανα μέσα στον κόλπο όπως η κύστη (κυστεοκήλη), προκαλεί ακράτεια ούρων ή συχνές ουρολοιμώξεις επειδή η κύστη δεν αδειάζει πλήρως.

Η χαλάρωση αυτή σχετίζεται με δύσκολους τοκετούς, χρόνια βρογχίτιδα, παχυσαρκία, βαρέα επαγγέλματα, κ.α. Εκτός από έντονες ενοχλήσεις και τις διαταραχές ούρησης, προκαλεί και εξελκώσεις του κολπικού βλεννογόνου και κατ΄επέκταση, προβλήματα στη σεξουαλική ζωή.

Και με τις δύο τεχνικές, η γυναίκα έχει γρήγορη ανάρρωση χωρίς πόνο, η λειτουργία της ούρησης βελτιώνεται σημαντικά και μπορεί να είναι και πάλι σεξουαλικά ενεργή αφού ο κόλπος επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.