ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα στη γυναίκα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξης κύησης μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών και για γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών, μετά από διάστημα 6 μηνών.

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Στη χώρα μας ένα στα πέντε ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Το πρόβλημα υπογονιμότητας μπορεί να αφορά στη γυναίκα, στον άνδρα, ή και στους δύο, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να βρεθεί συγκεκριμένο αίτιο.

Το Ιατρείο μας εξειδικεύεται απόλυτα στη διερεύνηση των αιτίων της γυναικείας υπογονιμότητας, έχει μεγάλο αριθμό γυναικών στις οποίες αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τα αίτια που την προκαλούν και επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη και τοκετός.

Μάλιστα, εφαρμόζουμε και θεραπευτικές τεχνικές για τη διατήρηση της γονιμότητας μετά από επέμβαση σε ασθενή με καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, παρέχει ολοκληρωμένη και ασφαλή συμβουλευτική για εξωσωματική γονιμοποίηση, εάν και εφόσον δεν επιτευχθεί με άλλο τρόπο εγκυμοσύνη.

Έλεγχος στο εξειδικευμένο Ιατρείο μας σε θέματα υπογονιμότητας

Το πρώτο βήμα είναι η σωστή αξιολόγηση με συγκεκριμένες εξετάσεις:

ελεγχος πριν την κύηση

Διερεύνηση αιτίων και εξετάσεις

Οι περισσότερες γυναίκες δε θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πρόβλημα στις σάλπιγγες, μέχρι να ελεγχθούν για γονιμότητα. Κάποιες όμως μπορεί να έχουν έντονους πόνους περιόδου, ανώμαλο κύκλο, ή πόνους στην οσφυϊκή χώρα. Τα προβλήματα των σαλπίγγων είναι:

 Ένας από τους πιο συχνούς παράγοντες υπογονιμότητας, που αφορούν την γυναίκα. Το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στους κροσσούς. Η δυσλειτουργία των κροσσών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθοδηγήσουν το ωάριο μέσα στις σάλπιγγες.

Όταν η σάλπιγγα είναι κλειστή στο τελικό της άκρο (τον κώδωνα) συνήθως εμπεριέχει υγρό και αποτελεί παράγοντα χρόνιας φλεγμονής. Η υδροσαλπιγγα είναι ένας σοβαρός λόγος υπογονιμότητας.

υδροσαλπιγγα

Εκτιμάται ότι ευθύνεται για ένα ποσοστό της τάξεως του 6% περίπου των άτεκνων ζευγαριών.

ενδομητρίωση 1

Είναι πολύ συχνά κύρια αιτία γυναικείας υπογονιμότητας.

ινομυώματα 2
ινομυωμα 1

Σχετίζεται με τις ορμόνες της γυναίκας

Εξετάσεις

Eίναι μία ακτινολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας, μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού εισάγεται στη μήτρα, με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα. Με την εξέταση αυτή, μελετάται η μορφολογία της μήτρας και το αν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές η όχι.

Η κύρια πλέον, ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Σε ειδικές αδιάγνωστες περιπτώσεις.