ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Κωνοειδής εκτομή τραχήλου

Η κωνοειδής εκτομή τραχήλου αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, καθώς για την εφαρμογή της δεν απαιτείται τομή στην κοιλιακή χώρα. Είναι η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται για τον αρχόμενο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στην κωνοειδή εκτομή αφαιρείται ένα κωνικό κομμάτι ιστού από τον τράχηλο της μήτρας, γύρω από το στόμιο της μήτρας, που συνδέεται με τον κόλπο και σε βάθος και περιλαμβάνει το εσωτερικό κανάλι του τραχήλου. Αυτό πραγματοποιείται με νυστέρι, λέιζερ, ή με ηλεκτροχειρουργική διαδικασία εκτομής.

κωνοειδής-εκτομή

Η κωνοειδής εκτομή χρησιμοποιείται επίσης και ως βιοψία εκτομής, δηλαδή ως διαγνωστική διαδικασία, κατά την οποία λαμβάνεται ένα τμήμα της ύποπτης βλάβης, αλλά η βλάβη είναι αρκετά μικρή και προσβάσιμη, ώστε να είναι δυνατόν να αφαιρεθεί ολοσχερώς. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η βλάβη του δείγματος της κωνοειδούς εκτομής, σύμφωνα με την ιστοπαθολογική εξέταση, η κωνοειδής εκτομή μπορεί να είναι θεραπευτική, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω θεραπεία. Προϋπόθεση αποτελεί τα χειρουργικά όρια της κωνοειδούς εκτομής να είναι ελεύθερα τόσο διηθητικής όσο και προδιηθητικής νόσου (εξαιρείται η προδιηθητική νόσος στον εξωτράχηλο). Εάν δεν είναι ελεύθερα καρκινικών κυττάρων, προγραμματίζεται άλλη χειρουργική επέμβαση.

Διατήρηση της γονιμότητας

Σε γυναίκες με αρχόμενο καρκίνο της μήτρας που επιθυμούν διατήρηση της γονιμότητας προτιμάται η κωνοειδής εκτομή με loop ή laser, έναντι της εκτομής με cold-knife. Ο στόχος είναι να δοθεί στον παθολογοανατόμο ένα ακέραιο παρασκεύασμα με τη λιγότερη δυνατή θερμική βλάβη. Κατά την επέμβαση, ύποπτοι ή διογκωμένοι λεμφαδένες ελέγχονται ιστολογικά με διεγχειρητική εκτίμηση. Όλοι οι φρουροί λεμφαδένες αμφοτερόπλευρα και όλοι οι ύποπτοι ή διογκωμένοι λεμφαδένες αποστέλλονται για ταχεία βιοψία. Αν δεν ανιχνεύονται οι φρουροί λεμφαδένες , θα πρέπει να γίνεται διεγχειρητική εκτίμηση επιλεγμένων πυελικών λεμφαδένων. Η διατήρηση της γονιμότητας επιτυγχάνεται μόνο εφόσον ο όγκος παρουσιάζει άριστα προγνωστικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά, που επιτρέπουν στη μήτρα να διατηρηθεί χωρίς να προκύψουν κίνδυνοι, είναι τα εξής:

Το LOOP

Το loop τραχήλου μήτρας (Loop Electrosurgical Excision Procedure- L.E.E.P) είναι ένα είδος επέμβασης που γίνεται με υψίσυχνο εναλλασσόμενο ρεύμα. Ένα ειδικό ηλεκτρόδιο «κόβει» ένα τμήμα του τραχήλου, ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει το τραύμα που δημιούργησε ώστε να αποτραπεί η αιμορραγία. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δυσπλασιών του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες οφείλονται σε παθήσεις όπως τα κονδυλώματα του τραχήλου (HPV), οι φλεγμονές τραχήλου μήτρας, αλλοιώσεις και προκαρκινικές βλάβες.

Μία από τις χρησιμότητες του loop είναι όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από το test Pap και την κολποσκόπηση για προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο. Υπάρχει όμως πιθανότητα η κολποσκόπηση να μη δείξει αλλοίωση λόγω δυσκολίας εντοπισμού μέσα στον μη ορατό αυλό του τραχήλου, τμήμα από το οποίο δεν μπορούν να ληφθούν και βιοψίες. Εάν όμως το test Pap επιμένει να βγάζει προκαρκινικές αλλοιώσεις, τότε για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους, διενεργείται κωνοειδής εκτομή με Loop ή νυστέρι, ώστε οι να αφαιρεθούν οι αλλοιώσεις και το αφαιρεθέν, κωνοειδούς σχήματος, τμήμα να σταλεί για βιοψία.

Το loop πλεονεκτεί άλλων μεθόδων (κρυοπηξία, laser, καυτηριασμός, διαθερμία) διότι η ασθενής δεν κινδυνεύει από δυστοκία ή βλάβη στην τραχηλική βλέννη, εφόσον βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η αφαίρεση εφαρμόζεται στοχευμένα στο πάσχον σημείο. Αφαιρείται μόνο ο ιστός που έχει υποστεί βλάβη αφήνοντας τους υπόλοιπους ανέπαφους και υγιείς. Έτσι προστατεύεται ο ενδοτράχηλος.

Εάν δεν συντρέχει λόγος για τη διατήρηση της γονιμότητας, διενεργείται κωνοειδής χειρουργική εκτομή με νυστέρι, η οποία αποτελεί και την πλέον ασφαλή τεχνική σε έμπειρά χέρια.

Η επέμβαση τόσο με το loop όσο και με το νυστέρι, γίνεται στο Χειρουργείο της Κλινικής με βραχεία ενδοφλέβια αναισθησία χωρίς πόνο. Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται υποφερτά με παυσίπονα. Με την ολοκλήρωση της επέμβασης, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της ακόμη και την ίδια ημέρα.

Μετά την επέμβαση η ασθενής λαμβάνει αντιβίωση. Έχει εκκρίσεις από τον κόλπο είτε ροζ χρώματος, είτε μαυροκίτρινες λόγω της αιμοστατικής πάστας που έχει χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί η μετεγχειρητική αιμορραγία. Επίσης εμφανίζει ήπιο κοιλιακό άλγος. Δεν πρέπει να ανησυχεί. Δεν πρέπει τουλάχιστον για δύο εβδομάδες να σηκώνει μεγάλα βάρη. Απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή και η εισαγωγή στον κόλπο ταμπόν ή οι κολπικές πλύσεις για τουλάχιστον 4 εβδομάδες από την επέμβαση. Επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά της.

Σπάνια (1-2%) εμφανίζονται επιπλοκές, όπως έντονη αιμορραγία, επιμόλυνση του τραύματος, που εκδηλώνεται με δύσοσμα κολπικά υγρά, και τότε πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον Γυναικολόγο τους, διότι είναι πιθανόν να χρειαστεί καυτηριασμός. Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές της κωνοειδούς εκτομής είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να περιλαμβάνουν τραχηλική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.