ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί καρκίνο των νέων γυναικών ηλικίας 35 έως 50 χρόνων που συνδέεται στενά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Επειδή η πρόληψή του μπορεί να γίνει με το εμβόλιο για τον HPV και τον γυναικολογικό έλεγχο με PAP test & HPV DNA test, είναι ο λόγος που οι Γυναικολόγοι επιμένουμε τόσο στη διενέργεια αυτών των εξετάσεων.

Κάθε Γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον Γυναικολόγο εάν εμφανίσει συμπτώματα όπως:

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι συνώνυμα του καρκίνου της μήτρας, αλλά και άλλων γυναικολογικών παθήσεων όπως ινομυώματα, αδενομύωση, ενδομητρίωση κλπ. Απαιτούν όμως άμεσο γυναικολογικό έλεγχο διότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, ειδικά για τις νέες γυναίκες. Ο Γυναικολόγος κατά την κολποσκόπηση, διερευνά τα κύτταρα για αλλοιώσεις και λαμβάνει δείγμα για βιοψία η οποία θα δώσει στοιχεία όχι μόνο για την ύπαρξη ή όχι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτός.

Διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Για τη διάγνωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η κλινική εξέταση, το διακολπικό υπερηχογράφημα, η βιοψία με κολποσκόπηση, η μαγνητική τομογραφία πυέλου για την εκτίμηση της επέκτασης της νόσου και για τον καθορισμό της περαιτέρω θεραπείας, το διορθικό υπερηχογράφημα σε υποψία βλάβης σε ουροδόχο κύστη ή ορθό, η κυστεοσκόπηση και ορθοσκόπηση.

καρκινος τραχήλου

Ο σχεδιασμός της θεραπείας γίνεται σε διεπιστημονική βάση, βασισμένη στην πλήρη και ακριβή γνώση των προγνωστικών παραγόντων και της πρόβλεψης για το ογκολογικό αποτέλεσμα, τη νοσηρότητα και την ποιότητα ζωής.

Διατήρηση της γονιμότητας

Το στάδιο της νόσου είναι αυτό που καθορίζει την τεχνική που θα εφαρμοστεί. Μία δεύτερη παράμετρος, είναι η επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη, καθώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά σε νέες γυναίκες. Ωστόσο, η διατήρηση της γονιμότητας αφορά στον αρχόμενο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι αρνητικοί λεμφαδένες είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή θεραπείας διατήρησης γονιμότητας. Η σταδιοποίηση των πυελικών λεμφαδένων (φρουρός λεμφαδένας) θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα σε κάθε θεραπεία διατήρησης γονιμότητας. Ύποπτοι ή διογκωμένοι λεμφαδένες θα πρέπει να ελέγχονται ιστολογικά με διεγχειρητική εκτίμηση. Όλοι οι φρουροί λεμφαδένες αμφοτερόπλευρα και όλοι οι ύποπτοι ή διογκωμένοι λεμφαδένες θα πρέπει να αποστέλλονται για ταχεία βιοψία. Αν δεν ανιχνεύονται οι φρουροί λεμφαδένες τότε θα πρέπει να γίνεται διεγχειρητική εκτίμηση επιλεγμένων πυελικών λεμφαδένων. Σε ασθενείς με όγκο πάνω από 2 εκ. δε συστήνεται θεραπεία διατήρησης γονιμότητας και θεωρείται πειραματική προσέγγιση. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις με θετικούς λεμφαδένες θα πρέπει να συζητούνται διαφορετικές προσεγγίσεις για διατήρηση της γονιμότητας. Ο στόχος της διατήρησης της γονιμότητας είναι να προσφέρει την πιο επαρκή προσέγγιση σύμφωνα με τους νόμους της εκάστοτε χώρας, χωρίς να αυξάνει τον ογκολογικό κίνδυνο.

Κάθε εγκυμοσύνη μετά από θεραπεία διατήρησης γονιμότητας θεωρείται υψηλού κινδύνου και αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένο Γυναικολογικό κέντρο – Μαιευτήριο. Η καισαρική τομή είναι η μόνη μέθοδος τοκετού, μετά από απλή ή ριζική τραχηλεκτομή. Δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια υστερεκτομής ρουτίνας μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, αλλά η γυναίκα ελέγχεται συστηματικά.

Χειρουργική του καρκίνου του τραχήλου μήτρας

Ο στόχος του χειρουργείου

Ο βασικός στόχος του χειρουργείου διατήρησης θα πρέπει να είναι η εξαίρεση του διηθητικού καρκινώματος με ελεύθερα χειρουργικά όρια και διατήρηση του άνω τμήματος του τραχήλου. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η αποστολή διεγχειρητικής ταχείας βιοψίας στο τραχηλικό παρασκεύασμα για ασφαλή υπολογισμό των άνω χειρουργικών ορίων της τραχηλεκτομής. Είναι μια δύσκολη επέμβαση, που απαιτεί μακροχρόνια εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να γίνει σωστά, με σκοπό τη θεραπεία της ασθενούς και τον περιορισμό των χειρουργικών επιπλοκών.

gynekologists-halkidiki