ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ινομυώματα μήτρας

Οι Ιατροί, Δημήτρης Ευαγγελινός και Παρασκευή Σκαφιδά, διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη χειρουργική των ινομυωμάτων, με ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στα πιο σύνθετα, δύσκολα, μεγάλα ινομυώματα. Έχουν αναλάβει επιτυχώς πλήθος περιπτώσεων στις οποίες η προτεινόμενη θεραπεία, λόγω του αριθμού, της θέσης και του μεγέθους των ινομυωμάτων ήταν η αφαίρεση της μήτρας. Ωστόσο, οι ίδιοι απέδειξαν ότι είναι εφικτή η πλήρης αφαίρεση των ινομυωμάτων, με ταυτόχρονη διατήρηση της μήτρας, την επίτευξη κύησης και τον ασφαλή, για τη μητέρα και το νεογνό, τοκετό.

Τι είναι τα ινομυώματα

Τα ινομυώματα αποτελούν τον πιο συχνό καλοήθη όγκο της μήτρας, με συχνότητα εμφάνισης 70% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι όγκοι φέρουν υπερπλαστικά και ινώδη μυϊκά στοιχεία και συνήθως περιβάλλονται από μία ψευδοκάψα. Το ινομύωμα μπορεί να είναι μόνο ένα, μικρό ή πολύ μεγάλο. Μπορεί όμως να είναι και πάρα πολλά (από την εμπειρία μας, μετρήσαμε έως και 52 ινομυώματα στην ίδια μήτρα) διαφόρων μεγεθών και θέσης. Ως αίτιο δημιουργίας των ινομυωμάτων, είναι η μετάλλαξη στο χρωμόσωμα Χ στη θέση 13. Μπορεί να είναι και κληρονομικά, ενώ στην αύξησή τους εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί ή διατροφικοί παράγοντες.

ινομυωμα 3
ινωμυώματα

Συμπτώματα των ινομυωμάτων

Σε ποσοστό 20% με 25 % εμφανίζουν συμπτώματα. Μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά και η διάγνωσή τους να γίνει κατά τη γυναικολογική εξέταση. Εάν είναι ασυμπτωματικά, παρακολουθούνται κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Εάν προκαλούν συμπτώματα, χρειάζονται θεραπεία.

Τα συμπτώματα είναι αίσθημα πίεσης στα γύρω όργανα (σάλπιγγες, ουροδόχος κύστη), αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι και πολύ μεγάλη και να χρειάζεται επειγόντως εισαγωγή για να μη κινδυνέψει η ζωή της γυναίκας.

Τα ινομυώματα φράζοντας την είσοδο των σαλπίγγων προκαλούν υπογονιμότητα σε ποσοστό που φθάνει το 20 %. Λόγοι υπογονιμότητας είναι:

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται με ψηλάφηση, υπερηχογράφημα και εάν επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ινομυώματος, για την ανεύρεση των διαστάσεων και της θέσης του ινομυώματος, διενεργείται μαγνητική τομογραφία. Στις περισσότερες γυναίκες διαπιστώνονται περισσότερα του ενός ινομυώματα διαφορετικά μεταξύ τους. Ταξινόμηση:

Τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις:

Γενικότερα, σύμφωνα με την εμπειρία των ιατρών μας, στα ινομυώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πηγές ενέργειας διότι προκαλούν εγκαύματα και νεκρώσεις των ιστών και αποτελούν αντένδειξη για την αντοχή των τοιχωμάτων σε περίπτωση μεθύστερης εγκυμοσύνης.

Χειρουργική αφαίρεση ινομυωμάτων

Χειρουργική αφαίρεση χρειάζονται κυρίως τα μεγάλα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα, που πιέζουν το υποβλεννογόνιο και δεν αφήνουν χώρο να δημιουργηθεί ένα κύημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας , καθώς και τα υποβλεννογόνια ινομυώματα. Φυσικά, και κάθε ινομύωμα που προκαλεί συνεχείς αιμορραγίες.

Play Video about video2

Τα ινομυώματα, παράγοντας υπογονιμότητας – Πώς χειρουργούνται

Οι μέθοδοι Χειρουργικής αφαίρεσης είναι η ανοιχτή, η λαπαροσκοπική, η υστεροσκοπική και η ρομποτική.

Η χειρουργική τεχνική των Ιατρών μας

Η εμπειρία των Γυναικολόγων Χειρουργών Δρ. Δ. Ευαγγελινού και Π. Σκαφιδά στις ινομυωματεκτομές, συνοψίζεται στη χρήση όλων των τεχνικών, αναλόγως της θέσης και του μεγέθους των ινομυωμάτων, με αποτέλεσμα το αναίμακτο χειρουργείο και την πολύ καλή ραφή σε διάφορα επίπεδα των στρωμάτων των ιστών, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλισή τους στο σημείο που έγινε η αφαίρεση, χωρίς κινδύνους να σπάσουν τα τοιχώματα σε συνθήκες μεταγενέστερης πίεσης.

Για μεγαλύτερη ογκολογική ασφάλεια, που αποτελεί και την πρώτη επιλογή στα μεγάλα Γυναικολογικά Κέντρα του εξωτερικού, δε γίνεται τεμαχισμός του όγκου.

Επίσης, η ομάδα μας διενεργεί πάντα διαγνωστική βιοψία ενδομητρίου για αποκλεισμό καρκίνου του ενδομητρίου, που αποτελεί πολύ σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο πρωτίστως πρέπει να αντιμετωπιστεί με ογκολογική γυναικολογική χειρουργική.

Η λαπαροσκοπική εξαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας διενεργείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των ινομυωμάτων, το μέγεθος και η εντόπισή τους, ιδιαίτερα εάν ευρίσκονται πλησίον μεγάλων αγγείων, του ουρητήρα ή της σάλπιγγας, περιορίζει την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής προσέγγισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ανοιχτή ή υστεροσκοπική χειρουργική, απολύτως εξατομικευμένα για το πρόβλημα της κάθε ασθενούς.

Η τεχνική που εφαρμόζουμε στα πολλαπλά και μεγάλα ινομυώματα είναι η προσωρινή απομόνωση με clips των αγγείων που τροφοδοτούν την μήτρα (μητριαία αρτηρια και ωοθηκικά αγγεία), επιτυγχάνοντας την αποφυγή αιμορραγίας κατά την επέμβαση.

Η συρραφή γίνεται με ειδικές ραφές τύπου Roeder*s Knot η Mishras,s knot. Είναι η πιο ασφαλής συρραφή με τύπου βρόγχου ραφές, για τον ασφαλή έλεγχο της αιμόστασης και του τραύματος.

Η πιο συχνή, αλλά αντιμετωπίσιμη, επιπλοκή είναι η δημιουργία συμφύσεων είτε στην ενδομήτρια κοιλότητα είτε στις σάλπιγγες. Κυρίως συμβαίνει σε πολλαπλά και μεγάλα ινομυώματα, όμως η αφαίρεση των ινομυωμάτων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση οδηγεί σε πολύ λιγότερες συμφύσεις σε σχέση με τη λαπαροτομία, αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις.

Μετά την ανάρρωση και εφόσον επιτευχθεί κύηση, απαιτείται ετοιμότητα του ιατρού και της εγκύου, για να αποφευχθεί η ρήξη μήτρας πριν από τον τοκετό, που αποτελεί πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Γι΄ αυτό και είναι τόσο σημαντική η σωστή αποκατάσταση της μήτρας από έμπειρο, στα ινομυώματα, Χειρουργό.