ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Test Pap | HPV DNA Test

Test Pap (Παπανικολάου)

Το test Pap (Παπανικολάου) είναι μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων (επίχρισμα) από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και στη συνέχεια αποστέλλονται για κυτταρολογική εξέταση, με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με τη διαδικασία του test Pap επιτυγχάνεται, επίσης, ο εντοπισμός βλαβών που οφείλονται στον ιό HPV (ανθρωπίνων θηλωμάτων) και στον έρπητα.

Το test Pap σώζει ζωές, επιτυγχάνοντας την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, διαγιγνώσκοντας τα διάφορα προκαρκινικά στάδια της νόσου, έτσι ώστε να τα θεραπεύσουμε πριν προλάβουν να εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, πρέπει να διενεργείται:

Υπάρχουν δύο ειδών test Pap:

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Εισάγεται στον κόλπο ένας κολποδιαστολέας μιας χρήσης ώστε να αυξηθεί η ορατότητα του τραχήλου και στη συνέχεια με ήπιο τρόπο γίνεται λήψη κυττάρων από την επιφάνειά του και τον ενδοτράχηλο.

Το TEST PAP μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου εφόσον δεν υπάρχει έμμηνος ρύση και είναι σκόπιμο τις δύο προηγούμενες ημέρες να μην υπάρχει σεξουαλική επαφή και ενδοκολπική πλύση.

test pap-hpv

HPV DNA Test

Οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV , Human Papilloma Viruses) αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σε γυναίκες και άνδρες. Σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 150 (Bernard 2010) τύποι του HPV. Από αυτούς οι πιο συχνοί είναι οι 6 και 11, που προκαλούν τα κονδυλώματα, και οι 16 και 18, που σχετίζονται με δυσπλασίες του τραχήλου.

Για την αξιολόγηση μιας HPV βλάβης διενεργείται κολποσκόπηση και λήψη βιοψιών από τον τράχηλο, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο ιός με το HPV-DNA τεστ.

Το HPV DNA τεστ ελέγχει την παρουσία γενετικού υλικού (DNA) των ιών HPV στα κύτταρα του τραχήλου. Βοηθάει στον εντοπισμό των γυναικών που έχουν προσβληθεί από ιούς υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου και μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας που θα εφαρμόσει ο Ιατρός, καθώς και στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Η λήψη υλικού για την εξέταση γίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή του test Pap (Παπανικολάου).