ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Λαπαροσκοπική Nerve-sparing technik

Λαπαροσκοπική nerve-sparing technik για την εν τω βάθει ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση σοβαρού βαθμού ή αλλιώς, η εν τω βάθει ενδομητρίωση, είναι μια σύνθετη και δύσκολη επέμβαση για τη χειρουργική αφαίρεση όλων των εστιών που βρίσκονται στην πύελο.

Η ριζική χειρουργική αντιμετώπιση της εν τω βάθει ενδομητρίωσης του ορθοκολπικού διαφράγματος και των ιερομητρικών συνδέσμων με ή δίχως εκτομή του προσβεβλημένου τμήματος του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο αυτόνομο νευρικό σύστημα της πυέλου, με επιπλοκή την κατακράτηση ούρων και κατά συνέπεια την ανάγκη αυτοκαθετηριασμού της κύστης.

Για την αποφυγή των παραπάνω βαρειών μετεγχειρητικών επιπλοκών στη χειρουργική της εν τω βάθει ενδομητρίωσης, η ομάδα μας εφαρμόζει την προηγμένη λαπαροσκοπική nerve-sparing technik, που πλεονεκτεί σε μετεγχειρητικό αποτέλεσμα έναντι άλλων τεχνικών. Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και στη ριζική υστερεκτομή.

nerve sparing

Η μετεγχειρητική έκβαση ασθενών που υποβλήθηκαν σε nerve-sparing technik, έναντι άλλων χειρουργικών τεχνικών, σύμφωνα με παρουσίαση του Δρ. Δημήτρη Ευαγγελινού σε ιατρικό συνέδριο, έδειξε:

Συγκρίνοντας τις δύο μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης, διαπιστώσαμε ότι με τη nerve-sparing surgery μέθοδο δεν παρατηρήθηκε δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης σε καμία από τις ασθενείς, γεγονός που επισημαίνει τη σπουδαιότητα της εφαρμογής της μεθόδου αυτής σε ασθενείς με εν τω βάθει ενδομητρίωση.