ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ενδιαφέροντα περιστατικά των ιατρών

Σπάνια εντόπιση εχινοκόκκου κύστης στη δεξιά ωοθήκη

Γυναίκα ηλικίας 69 ετών, υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή λόγω εξαρτηματικου όγκου. Η ασθενής εξήλθε από την κλινική, την επόμενη μέρα.

Η διάγνωση κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο που έδειξε ότι δεν πρόκειται για απλή κύστη αλλά για εχινόκκοκο κύστη στη δεξιά ωοθήκη, ισχυροποιήθηκε κατά τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας και επιβεβαιώθηκε μετά την επέμβαση, με την ιστολογική εξέταση.

εχινοκοκος-κυστη

Η εχινόκκοκος κύστη είναι μια πλέον όχι τόσο συχνή πάθηση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία στην Ελλάδα. Με εντόπιση στην ωοθήκη υπάρχουν ελάχιστες βιβλιογραφικές αναφορές. Ο Γυναικολόγος πρέπει να διαθέτει εμπειρία και να μη ξεχνά ότι παρ΄ ότι σπάνια δεν πρέπει να αποκλείεται.

Γωνίωση ουρήθρας

Η ασθενής παρουσίασε χρόνια δυσκολία στην αρχή της ούρησης, λόγω γωνίωσης της ουρήθρας.

Ένα σύνθετο χρόνιο πρόβλημα στο οποίο δόθηκε λύση με ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

Έγινε ταυτόχρονα και ανάρτηση του κόλπου με σύγχρονο ευθειασμό της ουρήθρας.

Αφαίρεση γιγαντιαίου ινομυώματος με επιτυχή κύηση και γέννηση διδύμων

Η ασθενής χειρουργήθηκε με επιτυχία από την ομάδα μας, όπου αφαιρέθηκε ένα γιγαντιαίο ενδοτοιχωματικό, πυθμενικό ινομύωμα, που διηθούσε σε όλη την έκταση το τοίχωμα της μήτρας.

Προηγουμένως η ασθενής, είχε απευθυνθεί σε πολλά Κέντρα και η πρόταση τους ήταν ολική υστερεκτομή.

Στην συνέχεια επιτεύχθηκε δίδυμος εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με την πρώτη προσπάθεια.

Ακολούθως, μετά από Καισαρική Τομή, ήρθαν στον κόσμο δύο υγιέστατα αγοράκια 2.400 & 2.500kg.

Αισθανθήκαμε υπερήφανοι για τη συμβολή μας.

ινομυώματα 2

Mεγάλη αιμορραγία λόγω πολλαπλών ινομυωμάτων

Επείγον χειρουργείο μετά από μεγάλη αιμορραγία λόγω πολλαπλών ινομυωμάτων κυρίως υποβλεννογόνια και ενδοτοιχωματικά. Η ασθενής ανήκει στις παραμελημένες περιπτώσεις και φτάνει πλέον στο Ιατρείο, σε κατασταση υποογκαιμικού, ολιγαιμικού sock.

Η αρχική αντιμετώπιση μεθαιμορραγικού shock (εξασφάλιση ενυδάτωσης με διατήρηση σωστής παροχής από περιφερικές φλέβες για να είναι δυνατή η μετάγγιση καθώς και η τοποθέτησή ουροκαθετήρα Folley.

Διακομιδή στην κλινική για επέμβαση. Αντιμετωπίστηκε άμεσα με ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με ταυτόχρονη διατήρηση της μήτρας και των ωοθηκών.

Γενικευμένη αδενομύωση με αιμορραγίες

αδενομύωση

Ασθενής με γενικευμένη αδενομύωση, με συχνές μεγάλες αιμορραγίες αντιμετωπίστηκε συντηρητικά φαρμακευτικά επεμβατικά καθώς και με μεταγγίσεις αίματος, αλλαχού χωρίς αποτέλεσμα. Τοποθετήθηκε επίσης για αρκετό χρονικό διάστημα spiral Mirena, χωρίς αποτέλεσμα.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική υστερεκτομή, διότι η αδενομύωση είχε καταστρέψει την δομή της μήτρας και η επέμβαση αποτελούσε τη μοναδική λύση. Πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.

Λαπαροσκοπική αφαίρεση μήτρας

ιδιαίτερο περιστατικό - αφαίρεση μητρας με ινομυώματα

Λαπαροσκοπική αφαίρεση μήτρας σε γυναίκα στην εμμηνόπαυση, λόγω πολλαπλών ινομυωμάτων ένα εκ των οποίων ήταν 23cm. Λόγω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, επιτεύχθηκε ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, άμεση ανάρρωση και ταχύτατη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Αφαίρεση ινομυωμάτων ταυτόχρονα με καισαρική

Η ομάδα μας διενήργησε καισαρική τομή ταυτόχρονα με την αφαίρεση πολλαπλών ινομυωμάτων για τους εξής λόγους:

Η θέση των ινομυωμάτων, ήταν κοντά στον τράχηλο της μήτρας, στην περιοχή του Ισθμού. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, την δυσχέρεια και πιθανές επιπλοκές, στην προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού.

Με την χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας ως πηγή ενέργειας, έγινε ταυτόχρονα με την καισαρική τομή και αφαίρεση των ινομυωμάτων. Επιτεύχθηκε η αφαίρεση των πολλαπλών ινομυωμάτων, με ένα άριστο αποτέλεσμα, αναίμακτα και σε λίγο χρόνο.

Υδροσάλπιγγες άμφω

ευμεγέθη υδροσάλπιγγα

Γυναίκα με υδροσάλπιγγες άμφω, μεγέθους 10 cm. Η υδροσάλπιγγα είναι η σάλπιγγα που έχει κλείσει στο τελικό της άκρο και εμπεριέχει υγρό. Το υγρό των υδροσαλπίγγων ή οι παραγόμενες τοξικές ουσίες, είναι πιθανόν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εμφύτευση του εμβρύου σε προγράμματα εξωσωματικής.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των υδροσαλπίγγων, που μπορεί να αφορά τη διάνοιξή τους (σαλπιγγοστομία) ή την εξαίρεσή τους (σαλπιγγεκτομή). Το είδος της επέμβασης αποφασίζεται με βάση τον βαθμό διατάσεως που εμφανίζουν οι υδροσάλπιγγες στην υστεροσαλπιγγογραφία, τη λαπαροσκοπική τους εμφάνιση και το ιστορικό.