ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Αντισύλληψη

Η αντισύλληψη αφορά όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες. Τα μέτρα όμως αντισύλληψης που λαμβάνει η κάθε γυναίκα πρέπει να είναι εξατομικευμένα και να τα έχει συζητήσει προηγουμένως με τον/την Γυναικολόγο της. Εξάλλου, είναι ο ειδικός Ιατρός που θα συνταγογραφήσει τα σωστά αντισυλληπτικά ή θα αναλάβει την τοποθέτηση και τον έλεγχο του σπιράλ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα γυναικεία αντισυλληπτικά:

Μέθοδος που βασίζεται σε μηχανικά μέσα

Σπιράλ

Το σπιράλ είναι μία μικρή συσκευή αντισύλληψης, η πλέον αποτελεσματική, με ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 1%.

Το σπιράλ έχει σχήμα Τ και λειτουργεί στο εσωτερικό της μήτρας. Υπάρχουν δύο είδη:

Η επιλογή του σπιράλ θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το ιστορικό σας. Τοποθετείται στο ιατρείο, στη συνηθισμένη στάση εξέτασης. Προωθείται από την ειδική συσκευή, μέσω του στομίου του τραχήλου, στο εσωτερικό της μήτρας. Η σωστή του τοποθέτηση διαπιστώνεται άμεσα με υπερηχογράφημα.

Η τοποθέτηση του σπιράλ δε χρειάζεται νάρκωση. Δεν πονάει. Μπορεί να αυξήσει λίγο την ποσότητα του αίματος ή/και την διάρκεια της περιόδου. Δεν έρχεται σε επαφή με το πέος , δεν ενοχλεί, και μπορεί να αφαιρεθεί πάλι από τον ιατρό πολύ εύκολα.

Στειροποίηση

Φραγμός

Μέθοδος που βασίζεται σε ορμονικά σκευάσματα

Αντισυλληπτικό χάπι

Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Τα χάπια διαφέρουν από την ποσότητα των ορμονών που εμπεριέχουν και η χορήγησή τους είναι εξατομικευμένη. Μπορεί και να μην είναι για άλλους λόγους, επιτρεπτή αυτή η μορφή αντισύλληψης.

αντισυλληπτικά

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, αντιθέτως σε μερικές περιπτώσεις (ρύθμιση του κύκλου) βοηθάει στη σύλληψη, αμέσως μετά τη διακοπή του. Επίσης βοηθάει σε άλλες παθήσεις, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, δυσμηνόρροια, αραιομηνόρροια, πολυμηνόρροια, ακμή, υπερτρίχωση κλπ.

Επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης ημέρας)

Επείγουσα αντισύλληψη είναι κάθε μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείται μετά την συνουσία και πριν την εμφύτευση. Μετά τη χρήση μιας μεθόδου ο κίνδυνος μειώνεται κατά 75-89%. Η αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης μειώνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που παρέρχεται από την σεξουαλική επαφή έως την έναρξη της θεραπείας.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης:

Τα ορμονικά σκευάσματα λεβονοργεστρέλης χρησιμοποιούνται σε σχήμα 0.75 mg σε δύο δόσεις, είτε σε μία εφάπαξ δόση 1.5mg. Άλλο σχήμα αφορά την οξική ουλιπριστάλη με δόση χορήγησης 30 mg εφάπαξ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) αναφέρει ένα ποσοστό εγκυμοσύνης 1.1% μετά τη χρήση του χαπιού λεβονοργεστρέλης, επιτυγχάνοντας μείωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης κατά 89% . Η λεβονοργεστρέλη αποτρέπει το 95% των κυήσεων όταν λαμβάνεται σε διάστημα <24 ωρών από την επαφή, 85% σε διάστημα 25 – 48 ώρες και 58% σε 49 – 72 ώρες. Η αποτελεσματικότητα μειώνεται επίσης σημαντικά όταν δε λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες (βέλτιστη χρήση).
Επανειλημμένη χρήση της επείγουσας αντισύλληψης ως μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης δε συνιστάται, καθώς εμφανίζει μικρή αποτελεσματικότητα.
Η ορμονική επείγουσα αντισύλληψη ενδείκνυται για οποιαδήποτε γυναίκα που παρουσιάζεται μέσα σε 5 ημέρες μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία ή ανεπαρκή προστασία και δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη. Το χάπι λεβονοργεστρέλης θεωρητικά δεν έχει κάποιο κίνδυνο θρομβοεμβολής και προτιμάται για γυναίκες με απόλυτη αντένδειξη στα οιστρογόνα, όπως γυναίκες με θρομβοφιλία, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και ημικρανίες.

Η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος χαλκού μέσα σε 5 ημέρες από την επαφή αποτρέπει την πιθανή εγκυμοσύνη, ενώ για την τοποθέτηση από την 5η – 7η ημέρα έχει επίσης μελετηθεί χωρίς όμως ασφαλή δεδομένα. Μετά την επιτυχία της επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να παραμείνει ως μέσο μόνιμης αντισύλληψης.