ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Προληπτικό γυναικολογικό check up

Κάθε γυναίκα λίγο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της ή και νωρίτερα, εάν υπάρχει κάποιος λόγος ή ενόχληση (δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, πυελικός πόνος, κ.α), θα πρέπει να επισκέπτεται τον/την Γυναικολόγο για προληπτικό check up. Αν δεν υπάρχουν παθήσεις που απαιτούν παρακολούθηση, συστήνεται ένα γυναικολογικό check up κάθε χρόνο που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση γυναικολογικών παθήσεων που δεν έχουν δώσει ακόμη συμπτώματα, για την έγκαιρη θεραπεία τους.

Κατά τη διάρκεια του προληπτικού check up συζητούνται και επιλύονται θέματα που αφορούν στον οικογενειακό προγραμματισμό (αντισύλληψη), την πρόληψη παθήσεων, τον προγραμματισμό για γονιμότητα. Στις μεγαλύτερες γυναίκες, συζητούνται και συστήνονται λύσεις για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που αφορούν στην κλιμακτήριο, την εμμηνόπαυση, την πρόπτωση πυελικών οργάνων, τη βελτίωση της σεξουαλικότητας.

Το προληπτικό γυναικολογικό check up περιλαμβάνει:

Καθοριστικής σημασίας στον έλεγχο είναι η λήψη λεπτομερούς οικογενειακού και ατομικού ιστορικού της γυναίκας ώστε να συνεκτιμηθούν πιθανοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα.

Περιλαμβάνει την εξέταση της κοιλιάς και των έξω γεννητικών οργάνων, τον έλεγχο των εσωτερικών τοιχωμάτων του κόλπου και του τραχήλου με διακολπικό υπέρηχο, ώστε να ανιχνευθούν παθολογικά ευρήματα (κύστεις, ινομυώματα, φλεγμονές και πολύποδες). Ακολουθούν επιπλέον διαγνωστικές διαδικασίες όπως η κολποσκόπηση ή και ακόμη πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Η γυναίκα ελέγχεται για βλάβες, όπως κονδυλώματα, πολύποδες, φλεγμονές ή ασυνήθιστες εκκρίσεις , για αυξημένη ευαισθησία ή διόγκωση στη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

Τα ιατρεία μας είναι εξοπλισμένα με σύγχρονες συσκευές υπερήχων τρισδιάστατης απεικόνισης για τη διερεύνηση ανωμαλιών που είναι πιο δύσκολες στην ανίχνευση, όπως οι παθήσεις του ενδομητρίου, ενώ η Γυναικολόγος Δρ. Παρασκευή Σκαφιδά είναι πιστοποιημένη από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) στην ασφαλή γνώση/ εκτίμηση του γυναικολογικού υπερηχογραφήματος και διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία.

Γίνεται ψηλάφηση και έλεγχος των μαστών, καθώς και εκτίμηση των αποτελεσμάτων της μαστογραφίας.