ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση ονομάζεται η ειδική εξέταση του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού, του κολποσκοπίου. Η κολποσκόπηση γίνεται για τη διερεύνηση πιθανών αλλοιώσεων και της βαρύτητας της βλάβης που έδειξε το test Pap/ DNA test – HPV.

Είναι μία ανώδυνη γυναικολογική εξέταση παρατήρησης, αφού προηγουμένως τοποθετηθεί διάλυμα οξεικού οξέος στον τράχηλο, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι παθολογικές περιοχές. Μετά την τοποθέτηση του διαλύματος χρωματίζονται ως πιο λευκές οι παθολογικές περιοχές και καθορίζεται η θέση, το μέγεθός τους και η πιθανή διάγνωση. Η κολποσκόπηση διαρκεί 5-30 λεπτά. Δε χρειάζεται νάρκωση. Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία. Είναι ασφαλής εξέταση στη διάρκεια της κύησης.

κολποσκόπηση-1

Εάν διαπιστωθεί βλάβη, και απαιτείται διάγνωση, επιβεβαιώνεται με τη λήψη κατευθυνόμενης βιοψίας προκειμένου να γίνει ιστολογική εξέταση στο εργαστήριο. Διενεργείται συνήθως χωρίς αναισθησία και το συχνότερο αίσθημα μετά από αυτή τη διαδικασία είναι ένα αίσθημα «κράμπας» που μιμείται την περίοδο. Μπορεί μετά τη βιοψία να τοποθετηθεί ένα αιμοστατικό διάλυμα, ενώ συνιστάται η αποφυγή των επαφών και η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών κρεμών για 48 ώρες μετά τη διαδικασία.

κολποσκόπηση-2
κολποσκόπηση 3