ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι μία παθολογία της μήτρας που οφείλεται σε γενετικά αίτια. Δεν είναι μια μάζα που μεγαλώνει μέσα στην μήτρα όπως συμβαίνει με τα ινομυώματα, αλλά το ίδιο το τοίχωμα της μήτρας αλλοιώνεται και παχαίνει. Τότε, η μήτρα μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.

αδενομύωση

Η αδενομύωση είναι βασικά δυο τύπων. Και οι δυο τύποι αδενομύωσης είναι καλοήθεις και δεν έχουν σχέση με τον καρκίνο της μήτρας:

Διαγνωστικά, στην περιορισμένη μορφή αδενομύωσης που αφορά κυρίως νέες γυναίκες, απαιτείται πολύ μεγάλη εμπειρία από τον γυναικολόγο για να την ξεχωρίσει από το ινομύωμα, ενώ η διάχυτη μορφή της είναι ευκολότερη στην διάγνωση.

αδενομύωση-2

Η αδενομύωση εμφανίζεται πιο συχνά μετά την μέση αναπαραγωγική ηλικία (μετά τα 30-35 έτη) συνήθως μετά από τοκετό. Γι΄ αυτό, παρ΄ ότι τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν άγνωστα, εικάζεται ότι ίσως μία φλεγμονή του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει ένα έλλειμμα στο διαχωριστικό όριο των κυττάρων που καλύπτουν τη μήτρα.

Συμπτώματα της αδενομύωσης και διάγνωση

Μερικές φορές η πάθηση είναι σιωπηλή και δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση η αδενομύωση υποχωρεί.

Τα συμπτώματα της αδενομύωσης και στις δυο μορφές της είναι οι αιμορραγίες μεταξύ των δύο κύκλων της περιόδου, πόνος κατά την περίοδο, σοβαρές κράμπες, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Συνολικά, έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή της ασθενούς.

Η διάγνωση γίνεται κατά την κλινική εξέταση όπου εμφανίζεται διογκωμένη η μήτρα και στο υπερηχογράφημα. Ωστόσο, στον υπέρηχο συγχέεται εύκολα με τα ινομυώματα και θέλει εμπειρία από τον Ιατρό. Επιβεβαιώνεται με περισσότερες πληροφορίες με τη Μαγνητική τομογραφία της μήτρας.

Θεραπεία της αδενομύωσης

Συντηρητική φαρμακευτική αγωγή, που να λύνει το πρόβλημα δεν υπάρχει. Απλώς, τα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ελέγχουν τον πόνο και μπορεί να μειώσουν την υπερβολική ροή του αίματος. Επίσης τα αντισυλλυπτικά χάπια με τις ορμόνες τους καταστέλλουν την εμφάνιση της περιόδου, την βαριά αιμορραγία και τον πόνο.

Η περιορισμένη μορφή αδενομύωσης είναι χειρουργήσιμη, εφόσον προκαλεί αιμορραγίες ή προβλήματα γονιμότητας, αλλά ο γιατρός πρέπει να είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Αν η αδενομύωση είναι διάχυτη και έχει καταστρέψει την δομή της μήτρας η μοναδική λύση είναι η ολική ή υφολική αφαίρεση του σώματος της μήτρας (υστερεκτομή). Αφαίρεση των ωοθηκών δεν είναι αναγκαία για τον έλεγχο της αδενομύωσης.