ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Αποβολή εμβρύου

Ο γενικός όρος “αποβολή” χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μη βιώσιμης κύησης που μπορεί να είναι:

Η αποβολή έχει ξεκινήσει, ωστόσο παραμένουν ακόμη στοιχεία της κυήσεως εντός της κοιλότητας της μήτρας.

Τα στοιχεία της κυήσεως έχουν στο σύνολό τους αποβληθεί, χωρίς ιατρική παρέμβαση, και η κοιλότητα της μήτρας είναι κενή περιεχομένου.

Η κύηση δεν εξελίσσεται, αλλά τα στοιχεία της παραμένουν εντός της κοιλότητας της μήτρας. Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι απόντες, ενώ η ανάπτυξή του έχει σταματήσει καθώς οι υπερηχογραφικές μετρήσεις δεν αντιστοιχούν με την ηλικία της κυήσεως βάση της ημερομηνίας της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Πρόκειται για διάγνωση που τίθεται υπερηχογραφικά.

Ως αποβολή πρώτου τριμήνου περιγράφεται η κατάσταση εκείνη που οδηγεί στην απώλεια της κυήσεως μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Πολλές αποβολές συμβαίνουν πριν καν η γυναίκα παρουσιάσει καθυστέρηση ή πριν η εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί από το γιατρό. Από τη στιγμή που μια γυναίκα έχει θετικό τεστ κυήσεως, υπάρχει – δυστυχώς – κίνδυνος περίπου 10-15% να εκδηλωθεί αποβολή μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Οι περισσότερες αποβολές αποτελούν σποραδικά συμβάματα και φυσικά η γυναίκα φέρει πολύ υψηλές πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον.

Μόνο η εξέταση αίματος η οποία θα δείξει χαμηλή χοριακή γοναδοτροπίνη, δεν αποτελεί απόδειξη για αποβολή. Η αποβολή επιβεβαιώνεται με κολπική εξέταση για τον έλεγχο της αιμορραγίας και διακολπικό υπερηχογράφημα.

Τα υπερηχογραφικά κριτήρια διάγνωσης της αποβολής είναι ο κενός εμβρυικός σάκκος με μέση διάμετρο μεγαλύτερη των 25 mm ή ο σάκκος κύησης με εμβρυικό πόλο χωρίς καρδιακή λειτουργία με CRL μεγαλύτερο των 7 mm. Σε περίπτωση που δεν απεικονίζεται καρδιακή λειτουργία σε έμβρυο με CRL μικρότερο από 7 mm ή λεκιθικός ασκός σε σάκκο μικρότερο από 25 mm, συνιστάται επανέλεγχος σε 7-10 ημέρες. Επιβεβαιωμένη απεικόνιση καρδιακής λειτουργίας ή σάκκου σε οποιοδήποτε στάδιο και μη απεικόνισή τους σε επόμενη εξέταση αποτελεί διάγνωση αποβολής. Η παρουσία σαφώς καθορισμένου ενδομήτριου σάκκου κύησης με ταυτόχρονη απουσία ευρημάτων από τα εξαρτήματα ή την πύελο που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε εξωμήτρια κύηση, αποτελεί τη διάγνωση ενδομήτριας κύησης.

Συχνές είναι οι αποβολές πριν ακόμη η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος, κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες, ενώ το 1/3 περίπου των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή εντός των πρώτων τριών μηνών (πριν από την 12η εβδομάδα κύησης). Σε ελάχιστες περιπτώσεις η αποβολή μπορεί να συμβεί και μετά την 20η εβδομάδα κύησης.

Γιατί συμβαίνει:

Συμπτώματα αποβολής

Η πιο ισχυρή ένδειξη αποβολής στην εγκυμοσύνη είναι η αιμορραγία κατά το πρώτο 3μηνο της κύησης, το κοιλιακό άλγος, οι κράμπες, η αδυναμία, ο έμετος, η οσφυαλγία. Εάν μετά από μία αποβολή η γυναίκα δεν επισκεφθεί την/τον Γυναικολόγο της και δεν εφαρμόσει πιστά τις οδηγίες τους, μπορεί να μολυνθεί, με συμπτώματα τη βαριά αιμορραγία, τον πυρετό με ρίγος, ή πόνο.

Μετά την αποβολή, η έμμηνος ρύση επανέρχεται κανονικά στον κύκλο κάθε γυναίκας ή με μικρή έως μεγαλύτερη καθυστέρηση.