ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών διαταραχών του ανωτέρου γυναικείου γεννητικού συστήματος, όπως η ενδομητρίτιδα, η σαλπιγγίτιδα, το σαπλιγγο-ωοθηκικό απόστημα και η πυελική περιτονίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι οργανισμοί όπως τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος και άλλοι μικροβιακοί οργανισμοί όπως μυκόπλασμα, ουρεάπλασμα, ιος του έρπητα (HSV-2), τριχομονάδα, κυτταρομεγαλοϊός, στρεπτόκοκκος, κολοβακτηρίδιο, πεπτόκοκκοι και εντερόκοκκοι, αναερόβια μικρόβια.

φλεγμονώδης νόσος πυέλου

Συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα, όπως πόνο στη λεκάνη ή χαμηλά στην κοιλιά, δυσφορία ή και εσωτερικό πόνο κατά την σεξουαλική επαφή έως και αιμορραγία μετά την επαφή, πόνο κατά την ούρηση, αυξημένη έμμηνο ρύση, διαφορετικού χρώματος κολπικές εκκρίσεις (είτε πυώδη κολπική έκκριση, είτε λευκά αιμοσφαίρια). Σε λιγότερες γυναίκες εκδηλώνεται έντονος πόνος στην κοιλιά, πυρετός, ναυτία και έμετος. Η διάγνωση της οξείας Φ.Ν.Π. είναι πολλές φορές δύσκολη, εξαιτίας της ευρείας διακύμανσης των συμπτωμάτων και σημείων, από ήπια και ανεπαίσθητη έως εικόνα οξείας κοιλίας, καθώς και του μη ειδικού χαρακτήρα τους. Η κλινική διάγνωση έχει θετική προγνωστική αξία για σαλπιγγίτιδα 65-90%.

Ωστόσο, πολλά επεισόδια Φ.Ν.Π. παραμένουν αδιάγνωστα. Αυτό οφείλεται αφενός σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις αλλά και σε περιπτώσεις με ήπια ή μη ειδικά συμπτώματα στα όποια υπάρχει λανθασμένη διάγνωση. Ακριβώς εξαιτίας αυτών των δυσκολιών στη διάγνωση και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στη γονιμότητα , η διάγνωση της Φ.Ν.Π. θα πρέπει να τίθεται γρήγορα με σκοπό την άμεση έναρξη θεραπείας. Θεραπεία δίνεται και στις περιπτώσεις που δεν ανευρίσκεται άλλη αιτία και όταν υπάρχει ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω κριτήρια στην πυελική εξέταση:

Η διάγνωση της νόσου περιλαμβάνει:

Το θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει αντιβιοτικό ευρέως φάσματος αμέσως με την πιθανή διάγνωση καθώς και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ελαττώνονται με την πρώιμη έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής. Αν συνυπάρχει και πόνος στη λεκάνη, τότε χορηγούνται αναλγητικά.

Εάν τα μικρόβια που μολύνουν σταδιακά το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και το περιτόναιο, μείνουν χωρίς θεραπεία, τότε:

Θεραπεία του συντρόφου

Οι σύντροφοι γυναικών με Φ.Ν.Π. θα πρέπει να εξετάζονται και να λαμβάνουν θεραπεία αν είχαν σεξουαλική επαφή σε διάστημα μικρότερο των 60 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο έλεγχος και η θεραπεία είναι επιτακτικοί, λόγω του αυξημένου κίνδυνου επαναμόλυνσης αλλά και της μεγάλης πιθανότητας γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας ή χλαμυδιακής λοίμωξης.