ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διαταραχές της περιόδου (έμμηνης ρήσης)

Στα κορίτσια η περίοδος εμφανίζεται στην ηλικία περίπου των 12 ετών, αλλά μπορεί να είναι πρόωρη από την ηλικία των 10 ή να καθυστερήσει και μετά τα 14 χρόνια. Ο φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 21 περίπου ημέρες αλλά μπορεί να φτάνει και τις 35 ημέρες.

Εάν υπάρχει περίοδος και η διάρκεια ή η έντασή της είναι περίπου επαναλαμβανόμενη, τότε δε μιλάμε για διαταραχές. Στις περισσότερες γυναίκες ο κύκλος σταθεροποιείται με διαφοροποιήσεις μετά την κύηση ή με την πάροδο της ηλικίας υφίσταται σταδιακές μεταβολές.

Διαταραχές κύκλου

Υπάρχουν όμως κορίτσια ή γυναίκες στην εμμηνόπαυση που εμφανίζουν αμηνόρροια. Υπάρχουν επίσης αρκετές γυναίκες με διαταραχές της περιόδου, από ανώμαλη διάρκεια των κύκλων μέχρι ανώμαλης έντασης  (αιμορραγία ή στογονοειδής αιμόρροια).

Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να επισκεφθούν την/τον γυναικολόγο τους διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διαταραχές της περιόδου υποκρύπτουν παθήσεις. Συχνότερες είναι:

Ο έλεγχος είναι κλινικός, με υπερηχογράφημα, εργαστηριακές εξετάσεις ή υστεροσκόπηση.

Αναλόγως των αιτίων που προκαλούν τις διαταραχές, η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή επεμβατική, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αιμορραγιών.