ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Τοκετός

Ο τοκετός αποτελεί μία κορυφαία στιγμή στη ζωή της γυναίκας. Στο Ιατρείο μας υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη βούλησή της για τον τρόπο του τοκετού που επιλέγει, ενημερώνοντας για όλα τα δεδομένα. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον φυσιολογικό τοκετό και καταβάλλουμε κάθε επιστημονικά αποδεκτή προσπάθεια για την επίτευξή του, χωρίς καισαρική τομή. Συνδράμουμε στην προσπάθεια των γυναικών για την επίτευξη φυσιολογικού τοκετoύ μετά από γέννα με καισαρική τομή, εφόσον ενδείκνυται, λαμβάνοντας όλα τα, επιστημονικώς, ορθά μέτρα. Απόλυτος στόχος, να μη θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία της επιτόκου και του νεογνού.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρόωρος τοκετός

Χαρακτηρίζεται ως πρόωρος όταν η ηλικία κυήσεως είναι μεταξύ 28 και 32 εβδομάδων. Γυναίκες οι οποίες πιθανότατα ωφελούνται από την εφαρμογή τοκόλυσης, είναι μόνο εκείνες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού, εκείνες που χρειάζονται διακομιδή σε Μαιευτήρια που διαθέτουν Μονάδες υποστήριξης πρόωρων, όπως κι εκείνες που δεν έχουν ολοκληρώσει το απαιτούμενο, για την πνευμονική ωρίμανση των νεογνών, σχήμα κορτικοστεροειδών. Δε χρησιμοποιείται όταν υφίσταται αντένδειξη για την επιμήκυνση της κυήσεως.

Φυσιολογικός τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσική διαδικασία για την επίτευξη της γέννησης, προσφέροντας μια μοναδική, συγκλονιστική εμπειρία στη γυναίκα.

Ξεκινά με τη λανθάνουσα φάση, όπου παρατηρείται προοδευτική εξάλειψη του τραχήλου και η διαστολή φτάνει μέχρι τα 3 cm. Ακολουθεί η ενεργός φάση, η οποία ξεκινά από το τέλος της λανθάνουσας, μέχρι η διαστολή να φτάσει τα 10 cm. Οι συστολές είναι κάθε 2 έως 3 λεπτά. Παρατηρείται ταχεία διαστολή του τραχήλου και αυξημένος ρυθμός καθόδου του εμβρύου. Ο έντονος πόνος προκαλείται από τη διαστολή του τραχήλου και του κατώτερου τμήματος της μήτρας, από τη διάταση των ιστών και από τις συστολές της μήτρας.

Η διαστολή του τραχήλου έχει φτάσει τα 10cm. Σε αυτό το στάδιο χαρακτηριστικό είναι οι εξωθητικές κινήσεις της επιτόκου. Το έμβρυο γλιστράει από την μήτρα στον κόλπο περνώντας τα οστά της λεκάνης και μετά το αιδοίο.

Αποκολλάται και αφαιρείται ο πλακούντας με τους υμένες.

Καισαρική τομή

Είναι η γέννηση του νεογνού όχι από τον κόλπο της μητέρας, αλλά από τομή που γίνεται στα κοιλιακά τοιχώματα και στη μήτρα της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το επιθυμητό ποσοστό καισαρικών δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%. Σε σύγκριση με τον κολπικό τοκετό, έχει συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά μητρικής νοσηρότητας και θνητότητας . Οι ενδείξεις της ΚΤ είναι Ιατρικές/Μαιευτικές. Η καισαρική τομή είναι επιλογή της εγκύου και όχι του οικείου της περιβάλλοντος. Εάν ύστερα από επαρκή ενημέρωση και κατάλληλη υποστήριξη ο κολπικός τοκετός δεν αποτελεί αποδεκτή επιλογή για την έγκυο, τότε η δυνατότητα της ΚΤ προσφέρεται μετά από ενημέρωση για τους σχετικούς κινδύνους και επιπλοκές -τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες- της χειρουργικής αυτής επέμβασης.

Ενδείξεις για καισαρική τομή είναι:

Επιπρόσθετα, οι κατηγορίες και τα χρονικά διαστήματα που ορίζονται είναι τα εξής :

Η έξοδος του εμβρύου είναι γρήγορη μετά απο την έναρξη του χειρουργείου. Με την εφαρμογή της επισκληριδίου αναισθησίας, έρχεται άμεσα σε επαφή με την μητέρα του.

Κολπικός τοκετός μετά από Καισαρική τομή

Ο VBAK (Vaginal Birth After Caesarean delivery) είναι ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει για τη δυνατότητα κολπικού τοκετού μετά από μια Καισαρική τομή. Τόσο ο κολπικός τοκετός όσο και η προγραμματισμένη καισαρική τομή παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Αυτά πρέπει να συζητηθούν με την έγκυο ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος τοκετού, ιδανικά πριν την 37η εβδομάδα.

Η πρόκληση τοκετού δε θα πρέπει να αποτρέπεται, αλλά η έγκυος θα πρέπει να ενημερώνεται πως αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ρήξης της μήτρας. Γυναίκες με ιστορικό μιας χαμηλής εγκάρσιας Καισαρικής τομής χωρίς επιπλοκές θα πρέπει να είναι υποψήφιες για κολπικό τοκετό σε μια επόμενη κύηση χωρίς επιπλοκές και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.

Ο κολπικός τοκετός αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ο επιτυχημένος κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή έχει τις λιγότερες επιπλοκές, ενώ η έγκυος αποφεύγει τους κινδύνους ενός χειρουργείου. Εντούτοις, δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως η πιθανότητα αποτυχίας ανέρχεται περίπου στο 25%, ενώ υπάρχει και πιθανότητα ρήξης της μήτρας που εκτιμάται στο 0,5% και καταλήγει σε αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Αντιθέτως, η προγραμματισμένη καισαρική τομή εκθέτει μεν την έγκυο στους κινδύνους ενός χειρουργείου, αλλά μηδενίζει την πιθανότητα επείγουσας καισαρικής και επιπλοκών που έχουν σχέση με τον κολπικό τοκετό (ρήξεις περινέου, δυστοκία ώμων).

Η απόπειρα κολπικού τοκετού μετά από Καισαρική τομή δεν αποτελεί αντένδειξη για τη χρήση επισκληριδίου (ACOG A). Ο τοκετός πρέπει να πραγματοποιείται σε Μαιευτικό κέντρο που να έχει την απαραίτητη υποδομή και τη δυνατότητα να διαχειριστεί επείγουσα καισαρική τομή και ενδεχόμενη ρήξη μήτρας.

Πρόκληση τοκετού

Πρόκληση τοκετού ονομάζεται κάθε προσπάθεια έναρξης τοκετού με τεχνητό τρόπο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/5 των εγκύων θα χρειασθεί να υποβληθούν σε πρόκληση τοκετού. Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η πρόκληση ή/και η ενίσχυση τοκετού σχετίζεται με 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης της μήτρας και 1.5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο για Καισαρική τομή.

Οι πιο συχνές αιτίες πραγματοποίησης πρόκλησης τοκετού είναι:

Σε γενικές γραμμές, η πρόκληση τοκετού συστήνεται όταν προκύπτει όφελος για την υγεία της μητέρας ή και του παιδιού.

Στην πρόκληση τοκετού χορηγούνται φάρμακα τα οποία μιμούνται τις φυσικές ορμόνες που ενεργοποιούν τον τοκετό. Τα φάρμακα αυτά είναι η ωκυτοκίνη και οι προσταγλανδίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί και τεχνητή ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών), μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Αν η πρόκληση δεν οδηγήσει στην έναρξη του τοκετού, τότε ο Μαιευτήρας θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση του εμβρύου και τα ευρήματα από την κολπική εξέταση. Μετά από ενημέρωση της εγκύου θα ακολουθήσει είτε νέα προσπάθεια πρόκλησης τοκετού, είτε Καισαρική Τομή.