ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ανίχνευση Λεμφαδένα Φρουρού

Ανίχνευση Λεμφαδένα Φρουρού με το πράσινο της Ινδοκυανίνης (ICG)

Η ομάδα μας είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που εφάρμοσε την τεχνική ανίχνευσης του Λεμφαδένα Φρουρού με το πράσινο της Ινδοκυανίνης (ICG) στην ανεύρεση του λεμφαδένα φρουρού στον πρώιμο καρκίνο του ενδομητρίου και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Την εφαρμόζουμε στο χειρουργείο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει την τεχνολογία και εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ογκολογική ασφάλεια και ένα άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα για τις ασθενείς μας.

Η τεχνική του Λεμφαδένα Φρουρού

Η ανίχνευση του φρουρού λεμφαδένα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην πυρηνική ιατρική και στην Ογκολογία. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (Δεκέμβριος 2020) από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου, η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού είναι απόλυτα αποδεκτή, όχι μόνο όταν η νόσος είναι χαμηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου, αλλά ακόμη και στις πιο επιθετικές μορφές της. Επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα πολυάριθμων μελετών, στα πλεονεκτήματα της μεθόδου αναφέρονται η ακρίβεια στην ανεύρεση των λεμφαδενικών μεταστάσεων, η ογκολογική ασφάλεια για τις ασθενείς και ο σημαντικά περιορισμένος αριθμός επιπλοκών, όπως η εμφάνιση λεμφοιδήματος στα κάτω άκρα.

Η ανίχνευση αφορά τη μεταστατική διαδικασία στον Λεμφαδένα-Φρουρό, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο λεμφαδενικό «σταθμό», εάν έχει ξεκινήσει η μετάσταση των καρκινικών κυττάρων μέσω της λέμφου. Στην περίπτωση που στον Λεμφαδένα Φρουρό δεν ανιχνευτούν καρκινικά κύτταρα, μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μεταστάσεων αποφεύγοντας τη συστηματική λεμφαδενεκτομία, προληπτικά για το καλύτερο δυνατόν ογκολογικό αποτέλεσμα για την ασθενή. Το γεγονός αυτό βελτιώνει τη συχνότητα ανίχνευσης των λεμφαδενικών μεταστάσεων, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου. Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο λεμφαδένας φρουρός εφαρμόζεται για όγκους μέχρι 2 cm σε μέγεθος. Αποφεύγοντας τις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομίες, αποφεύγουμε και τις συχνά βαριές διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοιμώξεις, λεμφοκήλες και λεμφοιδήματα) και κατ’ επέκταση, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένα ποσοστά στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου και εάν δεν είναι αναγκαία, αποφεύγεται η ριζική λεμφαδενεκτομή, που είναι τεχνικά πιο δύσκολη.

Η χρήση του πράσινου της Ινδοκυανίνης (ICG) στην ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού

Πρόκειται για μία υψηλής εξειδίκευσης πρωτοποριακή τεχνική, η οποία πραγματοποιείται από την ειδικά εκπαιδευμένη επιστημονική ομάδα μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και άριστο αποτέλεσμα. Τονίζεται πως η Ευρωπαϊκή Εταιρία Γυναικολογικής Ογκολογίας συστήνει την έγχυση της πράσινης χρωστικής ICG ως τον ιδανικό τρόπο για την αναγνώριση του λεμφαδένα-φρουρού.

ICG

Η έγχυση του πράσινου της ινδοκυανίνης γίνεται στον τράχηλο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εισχωρήσει στα λεμφαγγεία του τραχήλου, αλλά και του σώματος της μήτρας και να μας εξασφαλίσει ότι δεν έχει υπάρξει διαφυγή καρκινικών κυττάρων ακόμη και στα πιο δύσκολα ορατά σημεία.

ICG 2

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όσον αφορά τα αρχικά στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ανίχνευση αρνητικού Λεμφαδένα Φρουρού για μετάσταση είναι ακριβής σε πάνω από το 99% των περιπτώσεων.

Η ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού με ICG, σε συνδυασμό με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (λαπαροσκόπηση), μας επιτρέπει να διαγνώσουμε με ακρίβεια την παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων, αποφεύγοντας τις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομίες, δηλαδή βαριές χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι γυναίκες, την επόμενη μέρα μπορούν να λάβουν εξιτήριο.