ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

HPV - Κονδυλώματα

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV -Human Papilloma Viruses), αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σε γυναίκες και άνδρες και στην Ελλάδα, κυρίως στους νέους.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από μικροαμυχές κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή ακόμη και εάν δεν είναι ολοκληρωμένη, ή γίνει με τη χρήση προφυλακτικού. Μπορεί να μείνει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση ακόμη και για χρόνια. Κατ΄ επέκταση, δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος με σιγουριά για το πότε μολύνθηκε.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Όμως η επαφή με τον ιό δε σημαίνει και απαραίτητα εκδήλωση της νόσου. Στο 75% των περιπτώσεων της λοίμωξης από HPV, η βλάβη υποστρέφει από μόνη της, ανάλογα και με την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Ο ιός δεν είναι ένας, αλλά υπάρχουν πολλοί υπότυποι. Οι περισσότεροι δεν προκαλούν βλάβη, κάποιοι όμως προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις.

Εάν στις παραπάνω περιοχές έχετε συμπτώματα κνησμού, ή πολύ περισσότερο, ψηλαφητά ή ορατά μικροογκίδια που δεν προϋπήρχαν, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον Γυναικολόγο σας για εξετάσεις. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, οι HPV βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου είναι ασυπτωματικές και δεν φαίνονται συνήθως με γυμνό μάτι και για να εντοπιστούν, απαιτείται:

Εμβόλιο κατά των HPV ιών

Η ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του τραχήλου έχει κινητοποιήσει τους Γυναικολόγους να συνιστούν τον εμβολιασμό σε κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών, στην αρχή της εφηβείας, πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, πριν υπάρξει επαφή με τον ιό, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Μπορεί να γίνει και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε αγόρια, αλλά για τις περιπτώσεις αυτές δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα.

Κυκλοφορούν δυο τύποι εμβολίων για την προφύλαξη από τον καρκίνο του τραχήλου. Θα σας ενημερώσει για τις διαφορές ο/η Γυναικολόγος σας.

Οι αλλοιώσεις από τον HPV ιό στον τράχηλο μπορούν να αντιμετωπισθούν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ίδιοι οι ιοί HPV δεν έχουν ριζική θεραπεία.

Συντηρητικά, με συχνή παρακολούθηση της βλάβης και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι στις νέες κοπέλες η πλειοψηφία των βλαβών θα υποχωρήσει αυτόματα.

Εάν υπάρχουν βλάβες, πρέπει να γίνει αφαίρεση ή καταστροφή τους, ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εξάλλου, το τμήμα του τραχήλου που θα καταστραφεί ή θα αφαιρεθεί ξαναδημιουργείται κατά 90% μέσα στους επόμενους 6 μήνες. ‘Ετσι, δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα στον τράχηλο της μήτρας. Σπάνια μπορεί να προκληθεί στένωση ή ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου.

Η αφαίρεση γίνεται ώστε να ελαττωθεί το ιικό φορτίο, το ανοσοποιητικό σύστημα να ελέγξει τον ιό ώστε να μείνει ανενεργός – σε καταστολή, και για να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Αν πέσει η άμυνα του οργανισμού, είναι πιθανό να ξαναεμφανιστούν βλάβες.

Η αφαίρεση των βλαβών μπορεί να γίνει με διάφορες ασφαλείς τεχνικές, αναλόγως των αναγκών της ασθενούς, όπως ηλεκτροκαυτηριασμός, νυστέρι, laser, loop.

HPV λοίμωξη και εγκυμοσύνη

Είναι τόσο συχνή η λοίμωξη από HPV που οι Γυναικολόγοι όλοι και πιο συχνά συναντάμε εγκύους με λοίμωξη που μάλιστα την ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων κύησης, όπως Test Pap/ HPV-DNA test, κολποσκόπηση, ή και λήψη βιοψίας από τον τράχηλο. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κίνδυνο για την κύηση.

Ο τοκετός μπορεί να γίνει φυσιολογικά χωρίς κίνδυνο μόλυνσης για το νεογνό, με τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας του. Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν τη λοίμωξη από HPV , ιδιαίτερα στους υπότυπους 16, 18, με αυξημένες επιπλοκές, όπως ο πρόωρος τοκετός, η πρόωρη ρήξη των εμβρυικών υμένων, η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου και η εμφάνιση προεκλαμψίας.