ΙΑΤΡΕΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23730 21515
ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 23710 22721
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310 400222
Δρ. Ευαγγελινός Δημήτρης
Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος
Δρ. Σκαφιδά Παρασκευή
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Υπερπλασίες του ενδομητρίου

Ως υπερπλασία του ενδομητρίου χαρακτηρίζεται η πάχυνση του εσωτερικού χιτώνα που καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα πέραν από του φυσιολογικού ορίου που είναι 14 χιλιοστά στην αναπαραγωγική ηλικία και 5 χιλιοστά κατά την εμμηνόπαυση. Η υπερπλασία, ανάλογα με τον τύπο της, μπορεί να είναι:

Η υπερπλασία του ενδομητρίου οφείλεται στην περίσσεια οιστρογόνων. Παρουσιάζεται συνήθως λίγο πριν ή κατά την εμμηνόπαυση. Στους προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η ατεκνία, η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία ή η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα στον καρκίνο της μήτρας ή των ωοθηκών, ή φαρμακευτικές θεραπείες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή λόγω λήψης οιστρογόνων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή, αιμορραγία στη μέση του κύκλου και μεταεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.

Διάγνωση

Η γυναίκα με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκέπτεται εγκαίρως Γυναικολόγο. Εάν από την εξέταση και από το υπερηχογράφημα, με το οποίο μετράται το πάχος του ενδομητρίου, ο Ιατρός διαγνώσει «παχύ ενδομήτριο» στην πρώτη φάση του κύκλου ή στην εμμηνόπαυση, τότε θα συστήσει βιοψία για εργαστηριακή ανάλυση.

Η υπερπλασία του ενδομητρίου έχει κλινική σημασία, επειδή είναι συχνά o πρόδρομος για το αδενο-καρκίνωμα του ενδομητρίου. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική διότι, ξεχωρίζοντας μεταξύ μιας απλής υπερπλασίας και μιας περίπτωσης με πραγματικά προκαρκινικές αλλοιώσεις, βοηθούμε την ασθενή, προσφέροντας την καλύτερη θεραπεία και αποφεύγοντας υπερβολική ή ανεπαρκή θεραπεία.

Η βιοψία γίνεται με υστεροσκόπηση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μιας πραγματικής προκαρκινικής αλλοίωσης του ενδομητρίου και να αποκλειστεί ένα αντίστοιχο καρκίνωμα του ενδομητρίου.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν διαγνωστεί άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου, πρέπει η γυναίκα να υποβληθεί σε ανοιχτή ή λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

Η μερική υστερεκτομή, η εξάχνωση της ενδομήτριας κοιλότητας και η χρήση τεμαχιστή, είναι αποδεκτές μέθοδοι για τη θεραπεία της άτυπης υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Όταν ενδείκνυται κλινικά και ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα, η ολική υστερεκτομή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκαρκινικές αλλοιώσεις της άτυπης υπερπλασίας του ενδομητρίου. Προσφέρει αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία.

Για τις γυναίκες που δε θέλουν τη χειρουργική επέμβαση ή που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, ως λύση προτείνεται η θεραπεία με προγεστερόνη. Είναι μία μη αποδεδειγμένη αλλά συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται εναλλακτικά, αντί της υστερεκτομής, για γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους ή δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης, για διαχείριση της άτυπης νεοπλασίας του ενδομητρίου, θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχή δειγματοληψία ενδομητρίου κάθε 3-6 μήνες. Ποια είναι η καλύτερη συχνότητα όμως, δεν έχει ακόμη επιστημονικά καθοριστεί.